Ακίνητα στα Νότια Προάστια – Πλήρης Οδηγός για Πωλητές & Αγοραστές

οδηγός για τα ακίνητα στα νότια προάστια

Τα Νότια Προάστια ήταν πάντα ένα «φιλέτο» της Αττικής. Μία οικιστική ζώνη που χάρη στη θάλασσα, κυρίως, αλλά και την εμπορική-νυχτερινή ζωή καθώς και τις νέες κατασκευές αποτελεί άψογη επιλογή για να συνδυάσει κανείς εξοχικό μέσα στην πόλη. Οι τιμές στα ακίνητα στα Νότια Προάστια ακολουθούσαν τις αυξομειώσεις από διάφορους παράγοντες: άλλοτε η κατασκευαστική ανάπτυξη, άλλοτε η οικονομική κρίση, άλλοτε νομοθετικές ρυθμίσεις για επενδύσεις όπως η Golden Visa κ.ά.

Σήμερα όμως, αυτό που συμβαίνει στα Νότια Προάστια είναι πέρα από κάθε φαντασία. Οι τιμές πώλησης στα τα Νότια Προάστια αυξάνονται συνεχώς και μοιάζουν να έχουν μπει σε έναν αγώνα δρόμου real estate που δεν έχει προηγούμενο.

Τι συμβαίνει ακριβώς; Γιατί αυτή η πρωτοφανής αύξηση τιμών που μοιάζει να μην έχει όριο; Ο παρακάτω οδηγός θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος προκειμένου να κατανοήσει κανείς την κατάσταση της αγοράς Real Estate στα Νότια Προάστια.

Ειδικά εάν είστε ιδιοκτήτης, χρειάζεται άψογη πληροφόρηση πριν από οποιαδήποτε ενέργεια για την πώληση της οικίας/ακινήτου σας. Πέρα όμως από την ενημέρωση η συνεργασία με ένα έγκυρο γραφείο με μεγάλη εμπειρία στις πωλήσεις ακινήτων στα Νότια Προάστια, όπως η RE/MAX Plus Ευθυμίου, είναι το πρώτο βήμα προτού αρχίσετε να αναζητάτε αγοραστή.

Το πρότζεκτ «Ελληνικό»

Το πρότζεκτ στο Ελληνικό, η πολυαναμενόμενη αυτή παρέμβαση δηλαδή στην έκταση του πρώην αερολιμένα της Αθήνας, έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην κτηματαγορά του παραλιακού μετώπου αλλά και σε όλη την περιοχή γύρω από αυτό.

Τι προβλέπει το πρότζεκτ αυτό; Συνοπτικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development θα αναπτυχθούν 10.000 κατοικίες που θα κατασκευαστούν και θα πωληθούν σε βάθος 25ετίας. Κατά την πρώτη πενταετία προβλέπεται να διατεθούν 800 συνολικά οικιστικές μονάδες, με πολλές από αυτές να βρίσκονται στην παραλία. Σχεδιάζεται πιο συγκεκριμένα η δημιουργία ενός παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών ήπιας δόμησης – μονοκατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών-διαμερισμάτων με μέγιστο ύψος 11 μέτρα). Οι κατοικίες αυτές θα αναπτυχθούν σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, δίπλα στη «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά» με μέγιστη επιφάνεια δόμησης περί τα 43.500 τ.μ. Παράλληλα προβλέπεται η ανέγερση παραθαλάσσιου πύργου κατοικιών σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας που θα γειτνιάζει με τη «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά». Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, το επιτρεπόμενο ύψος θα είναι μέχρι 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και μέγιστη επιφάνεια δόμησης τα 45.000 τ.μ.

ακίνητα νότια προάστια

 

Οι τιμές των ακινήτων στα Νότια Προάστια

Μέχρι να κλειδώσει το πρότζεκτ «Ελληνικό» η θάλασσα και η ήπιες θερμοκρασίες αποτελούσαν τα βασικά, και σταθερά, στοιχεία που έκαναν ούτως ή άλλως δελεαστικά τα ακίνητα στα Νότια Προάστια. Με την ανακαίνιση του θέρετρου του Αστέρα Βουλιαγμένης το ενδιαφέρον αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Από τη στιγμή όμως που η έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό δρομολογήθηκε, οι οικοδομές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αναγείρονται η μία μετά την άλλη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα έργα που έχουν ξεκινήσει ή που θα ξεκινήσουν άμεσα στα 22 χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου αλλά και στα επόμενα 50 χιλιόμετρα μέχρι το Σούνιο, προετοιμάζουν την Αττική ώστε να ζήσει μία μοναδική εμπειρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήδη, η εκτόξευση των τιμών στα Νότια Προάστια, οι οποίες ξεκινούν από τα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα και κατοικίες στις πιο ευνοημένες τοποθεσίες είναι γεγονός. Και αν φαίνονται υψηλές οι τιμές αυτές, η συνέχεια είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή: Στα πιο προνομιακά σημεία φτάνουν και τα 6000-7000 ευρώ/τ.μ. ενώ για τα νεόδμητα σε μοναδικές τοποθεσίες με θέα τη θάλασσα το τ.μ. αγγίζει ή και ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2021, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βάρη και η Βάρκιζα περιλαμβάνονται στις 10 δημοφιλέστερες περιοχές της Αττικής με τη μεγαλύτερη ζήτηση ακινήτων προς πώληση.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, για παράδειγμα, στο Πανόραμα της Βούλας πωλείται διαμέρισμα 167 τ.μ. στα 480.000 ευρώ, με έτος κατασκευής 1987. Στην Ευρυάλη (Βούλα), διαμέρισμα 97 τ.μ. πωλείται προς 550.000 ευρώ ενώ στο κέντρο της Βούλας ακίνητο 130 τ.μ. διατίθεται προς 920.000 ευρώ. Στη Βάρκιζα, μεζονέτα 211 τ.μ. πωλείται 880.000 ευρώ όταν ταυτόχρονα στην Ηλιούπολη, προς 820.000 ευρώ διατίθεται γωνιακό κτίριο 742 τ.μ.!

Τι γίνεται όμως στο ίδιο το υπό ολική αλλαγή Ελληνικό; Ο δήμαρχος Ελληνικού/Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών έδωσε μία ιδέα για την τάση στο Real Estate: «(…) Εν όψει της επένδυσης, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί. Στο κάτω Ελληνικό, διαμέρισμα 140 τετραγωνικών μέτρων πωλείται για 1,2 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 7.000 ευρώ/τ.μ.».

Γιατί να συνεργαστείτε με τη RE/MAX Plus Ευθυμίου

Όπως επομένως φαίνεται και από τα δεδομένα, η αγορά εξελίσσεται συνεχώς, οι προοπτικές μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ και η τιμή που θα πωλήσετε το ακίνητό σας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αντάξια της αξίας της περιουσίας σας αλλά και προσοδοφόρα για εσάς. Στη RE/MAX Plus Ευθυμίου έχουμε όλη την πληροφόρηση και εμπειρία της κτηματαγοράς στα Νότια Προάστια και ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις εξελίξεις που συνεχώς τρέχουν.

Παράλληλα, το μεσιτικό γραφείο στα νότια προάστια RE/MAX Plus Ευθυμίου, έχει δείξει έμπρακτα ότι η δημιουργία εμπιστοσύνης με τους πελάτες, η ευθύνη και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει είναι βασικές αρχές στα περισσότερα από 25 χρόνια λειτουργίας του. Στις βασικές αυτές αρχές, προστίθενται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα πάνω και πέρα από κάθε συναλλαγή. Αρχή, που άλλωστε υποστηρίζει με εξαιρετική προσήλωση η ίδια η RE/MAX, ο κολοσσός αυτός της διεθνούς κτηματαγοράς του οποίου το λογότυπο αρκεί για να νιώθει κανείς ασφαλής ότι οι συνεργάτες του θα κάνουν τη διαδικασία της αγοραπωλησίας μία εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία.

Με την υποστήριξη της μοναδικής, επομένως, RE/MAX Plus, και με τη σκληρή δουλειά, η Σωτηρία Ευθυμίου και οι συνεργάτες της έχουν δημιουργήσει στα Νότια Προάστια ένα γραφείο-σημείο αναφοράς για κάθε ιδιοκτήτη που θέλει να πουλήσει το ακίνητό του έχοντας παράλληλα τη σιγουριά ότι η συναλλαγή στην οποία θα προβεί θα είναι η καλύτερη δυνατή.

10+2 tips για άψογη εμπειρία πώλησης

Η πώληση δεν είναι μια απλή διαδικασία. Αν θέλετε να επωφεληθείτε πραγματικά από την αξία της ακίνητης περιουσίας σας, πέρα από την ενημέρωση για την αγορά της περιοχής σας θα πρέπει να φροντίσετε και για μία σειρά ενεργειών που θα σας οδηγήσουν στο επιθυμητό πιο γρήγορα και με τον λιγότερο δυνατό κόπο.

Εμείς, σας παρουσιάζουμε 12 tips προκειμένου να επιτύχετε τον στόχο σας. Η πρώτη συμβουλή, είναι αυτή που αναφέραμε ήδη: Βρείτε έναν μεσίτη ακινήτων που να ξέρει άριστα την αγορά της περιοχής σας, στην προκειμένη περίπτωση, τα ακίνητα στα Νότια Προάστια.

Δεύτερο tip είναι να θέσετε ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θέλετε να έχετε ολοκληρώσει την αγοραπωλησία. Και επιπλέον:

 1. Κανονίστε να γίνει μια επιθεώρηση για το ακίνητό σας και ζητήστε από τον μηχανικό σας να φροντίσει για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου
 2. Μην σπαταλάτε χρήματα για περιττές αναβαθμίσεις
 3. Φροντίστε για μία επαγγελματική φωτογράφιση του ακινήτου σας
 4. Ζητήστε από τον μεσίτη σας να κάνετε αποκλειστική ανάθεση
 5. Ορίστε μία ρεαλιστική τιμή σε συνεργασία με τον μεσίτη σας
 6. Υπολογίστε το κόστος κλεισίματος του πωλητή
 7. Υπολογίστε τις φορολογικές επιβαρύνσεις
 8. Ελέγξτε τις προσφορές και διαπραγματευτείτε
 9. Συγκεντρώστε τα απαραίτητα έγγραφα (δείτε την επόμενη ενότητα για το τι ακριβώς χρειάζεστε)
 10. Σκεφτείτε να προσλάβετε έναν δικηγόρο ακινήτων – τον οποίο η RE/MAX Plus Ευθυμίου μπορεί να σας εξασφαλίσει καθώς έχει συγκεκριμένο συνεργάτη για τη δική σας διευκόλυνση

Ακίνητα στα νότια προάστια

 

Ακίνητα στα Νότια Προάστια – Τα απαραίτητα έγγραφα για την πώληση τους

Υπάρχει μία σειρά από έγγραφα που είναι απαραίτητα για οποιαδήποτε μεταβίβαση ή αγορά ακινήτου. Ωστόσο, θυμηθείτε: Από 1η Ιουλίου 2021, είναι υποχρεωτική η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου, ο νέος θεσμός που ουσιαστικά διευκολύνει τη συγκέντρωση των εγγράφων σε μία πλατφόρμα, μια διαδικασία που αναλαμβάνει αποκλειστικά ο μηχανικός σας.

Τα απαραίτητα έγγραφα για την πώληση ακινήτου είναι:

 1. Το συμβόλαιο του ακινήτου ή τα ανάλογα πιστοποιητικά, εάν η ιδιοκτησία προέρχεται από κληρονομιά ή γονική παροχή ή δωρεά, για μη οφειλή του αντίστοιχου φόρου
 2. Το πιστοποιητικό μεταγραφής του ακινήτου στο Υποθηκοφυλακείο.
 3. Φορολογική ενημερότητα
 4. Υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από τη ΔΟΥ ότι η μεταβιβαζόμενη ιδιοκτησία δεν έχει αποφέρει κανένα εισόδημα. Στην περίπτωση που η ιδιοκτησία επέφερε εισόδημα, απαιτείται πιστοποιητικό από τη ΔΥΟ ότι έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και δήλωσης των εκ του ακινήτου εισοδήματα.
 5. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη θεωρημένη από τη ΔΟΥ όπου θα αναγράφεται ότι το ακίνητο προς πώληση έχει συμπεριληφθεί στο Ε9 και δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται και πάλι πιστοποιητικό της ΔΟΥ όπου θα αναγράφεται ότι έχει υποβληθεί δήλωση που περιλαμβάνει το προς πώληση ακίνητο και έχει πληρωθεί ο φόρος (ΦΜΑΠ)
 6. Το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α από το οποίο θα προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης συμπεριέλαβε το προς πώληση ακίνητο στη δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας των τελευταίων πέντε ετών. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα γίνεται η περιγραφή του ακινήτου όπως ακριβώς αναφέρεται στο συμβόλαιο και θα εκδοθεί ηλεκτρονικά από το taxis.
 7. Ασφαλιστική ενημερότητα από το αρμόδιο ΙΚΑ σε περίπτωση που το ακίνητο έχει κατασκευαστεί εντός της τελευταίας δεκαετίας ή αν ο πωλητής ασκεί επάγγελμα επιτηδευματία, ελεύθερου επαγγελματία ή συμμετέχει σε Α.Ε. ή Ε.Π.Ε.
 8. Αντίγραφο οικοδομικής αδείας.
 9. Πρόσφατο Τοπογραφικό Διάγραμμα του οικοπέδου με τη δήλωση του μηχανικού που το συνέταξε, μόνο στην περίπτωση που το ακίνητο προς πώληση είναι οικόπεδο με ή χωρίς κτίσμα ή αγροτεμάχιο που βρίσκεται εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου.
 10. Απόσπασμα από την υπηρεσία του Κτηματολογίου ή βεβαίωση από τον αρμόδιο Οργανισμό ότι έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα δήλωση.
 11. Βεβαίωση περί αυθαιρέτων από μηχανικό και οριστική δήλωση υπαγωγής στο σύστημα, τα οποία θα φέρουν Μοναδικό Αριθμό Ακινήτου.
 12. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης από μηχανικό ενεργειακό επιθεωρητή
 13. Βεβαίωση μη οφειλών στο ΤΑΠ
 14. Σε περίπτωση που υπάρχει πράξη εφαρμογής του ακινήτου που κυρώθηκε με απόφαση Νομάρχη, μετά την 15η Νοεμβρίου 1994, απαιτείται βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το άρθρο 6, παράγραφος 4, του Νόμου 2242/1994 και δεν οφείλονται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε γη και χρήμα.
 15. Εάν το ακίνητο βρίσκεται εντός λειτουργούντος Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, χρειάζεται βεβαίωση ότι δεν οφείλονται εισφορές από τον αρμόδιο Οργανισμό.
 16. Σε περίπτωση που το ακίνητο συνορεύει με δασική έκταση, πιστοποιητικό ότι δεν είναι δασική έκταση με πράξη τελεσιδικίας αυτού. Εάν είναι χαρακτηρισμένη δασική έκταση χρειάζεται πιστοποιητικό ακαΐας του άρθρου 25 του Νόμου 998/79. Στις περιοχές όπου έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες απαιτείται το πιστοποιητικό του άρθρου 29 του Νόμου 3889/2010 της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών.

Τι μπορεί να κάνει το μεσιτικό γραφείο μας για εσάς;

Επειδή η συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο και προσοχή, καθώς ανάλογα και ορισμένες περιπτώσεις (εάν για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης είναι φορέας του Δημοσίου ή Δήμος) ο μεσίτης με τον οποίο θα συνεργαστείτε γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το σημαντικό αυτό βήμα για την πώληση του σπιτιού σας. Η RE/MAX Plus Ευθυμίου, φυσικά, είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσει να συλλέξετε όλα τα απαραίτητα ντοκουμέντα και να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για μία πραγματικά πετυχημένη πώληση. Στόχος, λιγότερο κόστος και λιγότερος χρόνος, μεγαλύτερα κέρδη από την πώληση και κυρίως, μηδενικό στρες κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας.

Ακίνητα στα Νότια Προάστια – Πλήρης Οδηγός για Πωλητές & Αγοραστές
Κύλιση προς τα επάνω