Τι Ζητούν στην Ελλάδα οι Κινέζοι Αγοραστές Ακινήτων;

kinezoi agorastes akiniton

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες στη λίστα της προτίμησης για τους Κινέζους που αγοράζον ακίνητα στο εξωτερικό, με μία μεγάλη μερίδα να στοχεύει στην ιδιοκατοίκηση, είτε αυτό σημαίνει πρώτη κατοικία ή δεύτερο σπίτι. Μάλιστα η ζήτηση των Κινέζων επενδυτών για τα ελληνικά ακίνητα εξακολουθεί να είναι ισχυρή και στην πραγματικότητα έχει κορυφωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020 αύξησαν κατά 109% τη ζήτηση τους σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των πέντε χωρών (Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Φιλιππίνες) όπου οι Κινέζοι επενδυτές παρουσίασαν αυξημένη ζήτηση.

Έκθεση της Juwai IQI, εταιρεία χαρτοφυλακίου που αποτελείται από δύο μεγάλα ασιατικά κτηματομεσιτικά γραφεία, αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 12η στην προτίμηση για επενδύσεις σε ακίνητα από κινεζικές εταιρείες. Προτίμηση που οφείλεται κυρίως στην ταχεία αύξηση των τιμών και την απόδοση της αγοράς, στους ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς μεταξύ  Αθήνας-Πεκίνου καθώς και στις μεγάλης κλίμακας κινεζικές εταιρικές αλλά και κυβερνητικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από τις μεγάλες επενδύσεις, η θέληση που έχουν οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα οφείλεται και σε έναν άλλο πολύ σημαντικό παράγοντα: Στο πολύ προσιτό πρόγραμμα Golden Visa, το οποίο υπόσχεται διαμονή στη χώρα μας με το ελάχιστο ποσό αγοράς ακινήτου τα 250.000 ευρώ ανοίγοντας ταυτόχρονα τις πόρτες για ένα πανευρωπαϊκό ταξίδι χωρίς βίζα.

Ποιοι μπορεί να είναι οι πιο προσωπικοί λόγοι που τους ωθούν στη χώρα μας και ποια είναι τα βασικά στοιχεία που τους διακρίνουν; Ας δούμε πιο αναλυτικά το προφίλ και τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υποψήφιων αγοραστών Real Estate στην Ελλάδα. Στοιχεία που όχι μόνο βοηθούν στην κατανόηση των αναγκών των Κινέζων αγοραστών αλλά και στην περαιτέρω γνώση ως προς τις προοπτικές που ανοίγονται στον χώρο των ακινήτων.

Γιατί οι Κινέζοι αναζητούν σπίτια στο εξωτερικό

Κατ’ αρχάς, τι ωθεί τους Κινέζους να επενδύσουν στο Real Estate ξένων χωρών; Ένας λοιπόν από τους γενικούς λόγους, είναι το περιβάλλον στην Κίνα. Σ’ αυτή την πυκνοκατοικημένη χώρα των σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου κατοίκων, με τα αμέτρητα αυτοκίνητα και εργοστάσια, το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση του ΠΟΥ το 2006, υπήρχαν 16 κινεζικές πόλεις μεταξύ των πιο μολυσμένων στον κόσμο, ενώ το Πεκίνο, πάντα κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας. Έτσι, η αναζήτηση μιας χώρας με καλύτερο περιβάλλον είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν ένας Κινέζος σκέφτεται να αγοράσει σπίτι στο εξωτερικό. Και πού είναι καλύτερα από την ηλιόλουστη Ελλάδα με τον υπέροχο καιρό;

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί από την πλατφόρμα SoFun οι Κινέζοι που αναζητούν σπίτια σε τρίτες χώρες προέρχονται κατά ποσοστό 39,74% από πόλεις πρώτης κατηγορίας  όπως Πεκίνο, Σανγκάη, Γκουάνγκτζου, Σενζέν, οι οποίες είναι και οι πιο αναπτυγμένες αλλά και με τη μεγαλύτερη μόλυνση. Το αποτέλεσμα της εν λόγω έρευνας έχει επίσης δείξει μια αυξητική τάση αγοραστών και από πόλεις δεύτερης κατηγορίας όπως το Τσενγκντού και το Κινγκντάο ενώ είναι ελάχιστοι εκείνοι που ψάχνουν σπίτια στο εξωτερικό και προέρχονται από πόλεις όπως η Ντονγκουάν και η Φοσάν.

Ένας τρίτος εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την επένδυση στην Ελλάδα είναι οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας σε σύγκριση με την Κίνα. Η αγορά στέγης στη μεγάλη αυτή χώρα είναι απίστευτα υψηλή με αυξητικές τάσεις. Για παράδειγμα, για να αγοράσει κανείς σπίτι στο κέντρο του Πεκίνου πρέπει να πληρώσει περίπου 13.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. μπορεί να κοστίσει πάνω από 1 εκ. ευρώ!  Επομένως, όταν στην Ελλάδα το ελάχιστο προαπαιτούμενο της Golden Visa είναι τα 250.000 ευρώ γιατί να μην προτιμήσουν την πανέμορφη χώρα μας με τα εξαιρετικής ποιότητας ακίνητα και μάλιστα σε ειδυλλιακό περιβάλλον;

κινεζοι επενδυτες ακινητων

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Κινέζων αγοραστών ακινήτων

Τι ηλικία έχουν και τι κοινωνικό στάτους; Τι επαγγέλλονται και τι σπίτια αναζητούν; Ας δούμε επομένως πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να παρουσιάζουν οι Κινέζοι αγοραστές.

Από την άποψη ηλικίας, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ακίνητης περιουσίας  κυμαίνονται μεταξύ 31 και 45 ετών. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους αγοραστές έχουν μια επιτυχημένη καριέρα. Ωστόσο, στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη προτίμηση και οι Κινέζοι άνω των 50 ετών που προφανώς θέλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται μέσα από την Golden Visa να διαμείνουν μόνιμα, είτε κατά τη διάρκεια των διακοπών είτε και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι Κινέζοι αγοραστές ακινήτων στην ελληνική αγορά είναι κυρίως ζευγάρια με ένα ή περισσότερα παιδιά, δηλαδή οικογένειες. Και αυτό με τη σειρά του οδηγεί και στην κατανόηση του είδους των σπιτιών για τα οποία ενδιαφέρονται: δεν είναι άλλα από μονοκατοικίες ή μεγάλα διαμερίσματα. Πράγματι, έχει διαπιστωθεί ότι οι Κινέζοι ψάχνουν τόσο σπίτια με δύο κρεβατοκάμαρες ενώ κάποιοι έχουν ήδη αγοράσει παλιά αρχοντικά. Σε κάθε περίπτωση, οι μονοκατοικίες θεωρούνται η πιο ιδανική επιλογή.

Η προτίμηση της Ελλάδας από τις κινεζικές οικογένειες φανερώνει και έναν ακόμη παράγοντα που σχετίζεται με τις επενδύσεις τους στη χώρα μας. Πρόκειται για την εκπαίδευση, στην οποία οι Κινέζοι δίνουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία – η Κίνα είναι άλλωστε η μεγαλύτερη πηγή στον κόσμο για φοιτητές στο εξωτερικό. Οι κινεζικές οικογένειες επομένως, πέρα από το καλό κλίμα και περιβάλλον επιζητούν και ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους , δύο στοιχεία που μπορούν να συνδυάσουν εξαιρετικά στην Ελλάδα.

Είναι επομένως προφανής η προτίμηση σε περιοχές κοντά στο κέντρο όπου υπάρχουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αλλά και η πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς. Ωστόσο,  σύμφωνα και με τις μέχρι τώρα αγορές οι Κινέζοι αγαπούν ιδιαίτερα την παραλία και την αθηναϊκή Ριβιέρα αφού εκεί μπορούν να συνδυάσουν τη ζωή στην πόλη και το σπίτι στην εξοχή.

Και τελικά, ποια είναι τα επαγγέλματα που κάνουν  συνήθως αυτοί οι άνθρωποι  που ενδιαφέρονται για τα ελληνικά ακίνητα; Φυσικά, ένας μεγάλος αριθμός των Κινέζων επενδυτών ασχολείται με επιχειρήσεις ενώ σύμφωνα με κατά καιρούς έρευνες έχουν δείξει ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων υπάρχουν πολλοί μηχανικοί αλλά και καλλιτέχνες και γενικά άνθρωποι που ασχολούνται με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Έχετε ακίνητο προς πώληση στα νότια προάστια;

Αν ναι γιατί να μην εκμεταλλευτείτε την θετική συγκυρία; Το μεσιτικό γραφείο μας ειδικεύεται στην πώληση ακινήτου σε Κινέζους επενδυτές. Μέσω συνεργασιών που έχουμε με κινεζικά μεσιτικά γραφεία και επενδυτικές εταιρείες εξασφαλίζουμε την γρήγορη και χωρίς προβλήματα πώληση του ακινήτου σας στην καλύτερη δυνατή τιμή. Θέλετε περισσότερες πληροφορίες; Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας στο  698 8688622.

Τι Ζητούν στην Ελλάδα οι Κινέζοι Αγοραστές Ακινήτων;

Αφήστε μια απάντηση

Κύλιση προς τα επάνω