Γιατί Σας Συμφέρει η Αποκλειστική Ανάθεση στο Γραφείο μας;

Αποσκλειστική ανάθεση σε μεσίτη της REMAX Ευθυμίου

Όταν επιδιώκετε να πουλήσετε ένα σπίτι μέσω ενός μεσίτη, η παροχή αποκλειστικότητας στην εντολή που θα του αναθέσετε είναι ένα από τα θέματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τι σημαίνει να δίνεις την αποκλειστική ανάθεση σε μεσιτικό γραφείο; Τι ακριβώς κερδίζει ο πωλητής και τι ο μεσίτης;

Ας δούμε λοιπόν τι είναι η αποκλειστική ανάθεση σε μεσίτη και ποιοι είναι οι λόγοι για να την προτιμήσετε.

Τι είναι η αποκλειστική ανάθεση σε μεσίτη;

Η εντολή μπορεί να οριστεί καλύτερα ως ανάθεση. Η αποκλειστική ανάθεση σε μεσίτη παραχωρείται από τον πωλητή προκειμένου αυτός να είναι το μόνο πρόσωπο που εξουσιοδοτείται να πουλήσει το ακίνητο.

Όταν χορηγείται αποκλειστική ανάθεση, υπάρχει εμπιστοσύνη στον κτηματομεσίτη ως μοναδικό φορέα με τον οποίο υπογράφεται η ανάθεση διαμεσολάβησης.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους είναι προς το συμφέρον του πωλητή η αποκλειστικότητα μέσω της ανάθεσης διαμεσολάβησης είναι:

 • Το μεσιτικό γραφείο επενδύει περισσότερο χρόνο και χρήμα στην προώθηση του ακινήτου ·
 • Η σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ των μερών συνεπάγεται την τήρηση των κανόνων ·
 • Οι κτηματομεσίτες παρέχουν πιο συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης του σπιτιού και τη βελτιστοποίηση των διαφημίσεων στις πύλες.
 • Μεγαλύτερη διάθεση και ενεργοποίηση του μεσίτη καθώς η αποκλειστική ανάθεση του εξασφαλίζει την πληρωμή του.
 • Καλύτερο μάρκετινγκ του ακινήτου μέσω του δικτύου επαφών και δυνητικών αγοραστών.
 • Λιγότερος χρόνος για την πώληση του ακινήτου
 • Καλύτερη τιμή πώλησης, ο βασικός στόχος άλλωστε και του πωλητή

Αποκλειστική ανάθεση σε μεσίτη

 

Ο κύριος περιορισμός αυτής της σύμβασης είναι ότι εάν εμείς ως πωλητές ενός σπιτιού καταφέρουμε να βρούμε μόνοι μας τον αγοραστή, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε ένα τέλος στο μεσιτικό γραφείο. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, τα μέρη υποχρεούνται να αναλάβουν τη σύμβαση. Ο πελάτης δεν πρέπει να αναθέσει το ακίνητο σε άλλα μεσιτικά γραφεία ή να το πουλήσει μόνος του.

Συμφωνούμε σε ένα ποσοστό που θα παρέχεται στον μεσίτη για την εργασία που έχει γίνει. Ορίζεται μια προθεσμία που πρέπει να τηρηθεί και εάν η πώληση δεν έχει ολοκληρωθεί, ο πωλητής θα είναι ελεύθερος να προχωρήσει μόνος του.

Σε περίπτωση πρόωρης ανάκλησης, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν συμβατικές κυρώσεις. Η χρονική περίοδος που καθορίζεται συνήθως στα συμβόλαια ανάθεσης αποκλειστικότητας μεσιτείας είναι οι 8 μήνες.

Ίσως από όλα τα παραπάνω σας προβληματίζει η υποχρέωση καταβολής προμήθειας στον μεσίτη αξίζει να τονιστεί ότι η αποκλειστική ανάθεση σας συμφέρει ως ιδιοκτήτη από κάθε άποψη.

Πέρα από τους λόγους που τονίστηκαν παραπάνω, όταν ένα ακίνητο προς πώληση ανατίθεται σε πολλούς μεσίτες καλό είναι να γνωρίζετε ότι στο τέλος είναι πιο πιθανό να μην πωληθεί στην πραγματική αξία ή στην τιμή που επιδιώκεται να πετύχετε ενώ μπορεί να περάσει και πολύς χρόνος μέχρι να βρεθεί αγοραστής.Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρκεί να σκεφτεί κανείς τον χρυσό κανόνα της ποιότητας έναντι της ποσότητας. Και στην περίπτωση της προώθησης ενός σπιτιού από πολλούς μεσίτες ο κανόνας αυτός επιβεβαιώνεται στο έπακρο. Διότι όταν ένα σπίτι προωθείται από πολλούς μεσίτες οι οποίοι δεν έχουν και ισχυρό κίνητρο να βάλουν σε εφαρμογή όλες τους τις δυνάμεις για να το πουλήσουν, μπορεί να καταλήξει σε διάφορες αγγελίες με διαφορετικές τιμές, διαφορετικά στοιχεία ακόμη και διαφορετική περιγραφή με αποτέλεσμα τη δημιουργία επιφυλάξεων από έναν σοβαρό αγοραστή.

Η αποκλειστική ανάθεση είναι επομένως η πιο σωστή κίνηση που μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης προκειμένου να πουλήσει άμεσα, χωρίς κόπο και με την πιο συμφέρουσα τιμή το ακίνητό του. Αρκεί, η συμφωνία να γίνει με έναν μεσίτη ή μεσιτικό γραφείο, για τα οποία θα έχετε φροντίσει να μάθετε από πριν την εγκυρότητά τους καθώς και τις πλέον καλές κριτικές από ιδιοκτήτες που έχουν πωλήσει ακίνητα μέσα από τη συνεργασία μαζί τους στο παρελθόν.

Αν ειδικότερα το ακίνητό σας βρίσκεται στα Νότια Προάστια, κάντε την αναζήτησή σας και διαπιστώστε ότι το πλέον έγκυρο γραφείο με τους πιο έμπειρους μεσίτες εμπιστοσύνης είναι το μεσιτικό RE/MAX Ευθυμίου.

Όταν η ανάθεση δεν είναι αποκλειστική

Η ανάθεση δεν είναι ανάγκη να είναι αποκλειστική, αλλά ο κίνδυνος θα ήταν τα κτηματομεσιτικά γραφεία να δώσουν προτεραιότητα στα ακίνητα με την αποκλειστική υπογραφή και επομένως το δικό σας ακίνητο να επισκιαστεί.

Γιατί άλλωστε ένα μεσιτικό γραφείο θα είχε συμφέρον να ξοδέψει χρήματα σε ένα ακίνητο εάν δεν πληρώνονταν προμήθειες σε περίπτωση πώλησης από άλλο γραφείο;

Ο πρώτος λόγος που οι άνθρωποι δίνουν μια μη αποκλειστική ανάθεση είναι να σκεφτούν τις ευκαιρίες πώλησης. Και εδώ, η υπερβολική προβολή του σπιτιού σας από πολλούς μεσίτες θα οδηγούσε μόνο σε σύγχυση στα μάτια των δυνητικών αγοραστών.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι η παρουσία αρκετών διαφημίσεων για ένα μόνο ακίνητο. Το μήνυμα που ενδέχεται να περάσει στον αγοραστή είναι αυτό μιας πιθανής παγίδας και ότι το ακίνητο έχει προβλήματα. Ουσιαστικά, το ακίνητο χαρακτηρίζεται από τον αγοραστή ως προβληματικό και δύσκολο να πωληθεί για κάποιον απροσδιόριστο λόγο.

Το μεσιτικό γραφείο που δεν έχει υπογράψει αποκλειστικά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το σπίτι για να το πουλήσει και να δημιουργήσει προβλήματα στον ανταγωνισμό. Σε αυτή την περίπτωση, θα δημιουργηθεί πόλεμος τιμών σε βάρος του πωλητή. Ο κτηματομεσίτης θα μπορούσε επίσης να το χρησιμοποιήσει ως όρο σύγκρισης και να κατευθύνει τους πιθανούς αγοραστές σε άλλα σπίτια των οποίων έχει το αποκλειστικό δικαίωμα.

Επίσης, μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας αυτό που ειπώθηκε και παραπάνω, δηλαδή τι μπορεί να συμβεί σε ένα σπίτι που προωθείται ταυτόχρονα από πολλούς μεσίτες. Μια ματιά στο Διαδίκτυο αρκεί για να δείτε ότι υπάρχουν σπίτια τα οποία μπορεί να παρουσιάζονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά, χρόνο κατασκευής, κατάσταση αλλά και τιμή σε διαφορετικές αγγελίες. Φυσικά, ένα τέτοιο σπίτι θα παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα απούλητο ή θα προσελκύσει πιθανούς αγοραστές με διάθεση για μεγάλες μειώσεις στην τιμή.

Αποκλειστική ανάθεση σε μεσίτη

 

Αποκλειστική ανάθεση και RE/MAX Plus Ευθυμίου

Στη RE/MAX Ευθυμίου είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε κάθε δυνατό τρόπο συνεργασίας, είτε επιθυμείτε απλή ανάθεση είτε αποκλειστική. Άλλωστε, εμείς θα εργαστούμε προς το συμφέρον σας ό,τι και αν αποφασίσετε.

Θα φροντίσουμε και πάλι να προωθήσουμε το ακίνητό σας με πολλαπλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

 • Άμεση ενημέρωση της βάσης δεδομένων της REMAX.gr
 • Δωρεάν φωτογράφηση του ακινήτου
 • Δυνατότητα τοποθέτησης μπάνερ στην πρόσοψη του ακινήτου (εάν το επιθυμείτε)

Αν πάλι θέλετε να αξιοποιήσετε τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της αποκλειστικής ανάθεσης, το γραφείο μας θα σας προσφέρει ακόμη περισσότερες δυνατότητες. Μεταξύ άλλων με την αποκλειστική ανάθεση θα επωφεληθείτε από τα παρακάτω:

 • Επαγγελματική φωτογράφηση 360ο
 • Δημιουργία πολυτελών πωλητηρίων με έγχρωμες φωτογραφίες
 • Δημιουργία βίντεο και παρουσιάσεων του ακινήτου σας
 • Δωρεάν ανάρτηση αγγελιών σε δημοφιλείς ιστοσελίδες πώλησης ακινήτων (xe.gr, spitogatos.gr)
 • Συστηματική προβολή στα social media (Facebook, Instagram κ.λπ.)
 • Αποστολή επιστολών ενημέρωσης στους κατοίκους της περιοχής σας για την πώληση του ακινήτου σας
 • Αποστολή ενημερωτικών e-mail σε όλους τους συνεργάτες της RE/MAX αλλά και αποδοχή συνεργασίας με όλα τα μεσιτικά γραφεία και εκτός RE/MAX
 • Ενημέρωση του υπάρχοντος πελατολογίου
 • Δημιουργία ειδικού φακέλου παρουσίασης του ακινήτου

 

Γιατί Σας Συμφέρει η Αποκλειστική Ανάθεση στο Γραφείο μας;
Κύλιση προς τα επάνω